meer info: info@edille.com
of direct reserveren
benicassim, spanje

ga naar weersverwachting Benicassim
 
header image

eten in spanje

In Spanje wordt er gewoonlijk 5x per dag gegeten, waarvan 2x per dag warm eten. Dit lijkt erg veel, maar alle maaltijden bestaan uit niet te grote porties, en zijn mooi verdeeld over de hele dag.

Ontbijt /"Desayuno"

Aan het ontbijt wordt niet echt veel aandacht besteed. Vaak wordt er onderweg naar het werk, ergens in een barretje een muffin (magdalena) of toast (geroosterd stokbrood met een beetje olijfolie, zout en tomaat) genuttigd met een kop koffie. Anders dan de kop koffie na de lunch, wat meestal een espresso is ("cafe s?lo"), wordt er bij het ontbijt een "cortado" of "cafe con leche" genuttigd: veel melk en weinig koffie (wel sterke koffie natuurlijk, want daar houden de Spanjaarden van!).

Tussen ontbijt en middageten/"Almuerzo"

Omdat dit niet genoeg is tot aan de lunch, neemt men rond een uur of 10/11 nog wat tussendoor. Bij bakkers zijn dit verschillende soorten hartige gerechten (met tonijn/ansjovis, kaas/ham, verschillende groenten) of zoetigheden (cake of koekjes). Mijn favorieten zijn "coca de tomate" en "rollitos de anis". In de bar kunt u een belegd brood bestellen (met tapasgerechten, die vaak in een vitrine op de toonbank worden uitgestald).

Middageten/Comida

De belangrijkste maaltijd van de dag volgt rond 2 uur. In bijna elke bar of elk restaurant, is er door de week voor een smakelijk menu (men? del dia) , bestaande uit soep of een salade, vlees of vis, en een nagerechtje te verkrijgen. Bij de prijs inbegrepen, is meestal ook nog 1 drankje en 1 koffie (met of zonder sterke drank!). Werkende Spanjaarden hebben vaak tussen de middag 1 tot 2 uur vrij om ergens te gaan eten. Veel restaurants bieden daarom doordeweeks voordelige dagmenu?s aan tussen de 8 en 10 euro.

Tussen middageten en avondeten/"Merienda"

Na het middagdutje (siesta) moet men toch weer aan de slag, maar werken lukt niet op een lege maag, dus wordt er nog lekker een gebakje of hartig broodje gegeten rond 17.00/18.00. Ook populair zijn de "rosquilletas" die u kunt kopen in oneindig veel variaties. Dit zijn zakjes met een soort soepstengels. Ze zijn te koop met anijs, zonnebloempitten, chocolade, kaas etc. In het weekend is dit de "tapas" tijd.

Avondeten/"Cena"

De avondmaaltijd staat rond 21.00 op tafel. Voor Nederlandse begrippen is dit laat, maar met de hoge temperaturen en de late werkuren is het in Spanje heel normaal nog een lichte maaltijd met salade of een kop soep te eten, voor men gaat slapen.

ontbijt
menu
merienda

wat en waar eten

paella eten in l´Albufera, valencia

Net voorbij de stad Valencia (zo?n 15 km verder) ligt het natuurgebied l´Albufera. Albufera is een natuurpark vlakbij Valencia waar van oudsher veel rijst wordt verbouwd. Er zijn verschillende dorpjes waar "arrocerias" (paella restauranten) zijn, o.a. El Palmar. Hier gaan veel mensen uit de stad, in het weekend, uitgebreid lunchen. Mocht u niet van rijst houden dan kunt u ook gewoon alleen voorafjes eten (tapas) of ipv paella, de variant met inktvis, garnalen en pasta bestellen: fideau (uitspraak: "fidewa"). Dit is mijn persoonlijke favoriet! Denk eraan vooraf te reserveren (zeker in het weekend!). Na het eten, kunt u een strandwandeling maken over de vele stranden van Valencia. U kunt ook een boot excursie maken over het meer en de riviertjes van l´Albufera.

Wat: paella/traditionele rijstgerechten
Waar: Natuurgebied L´Albufera, Valencia


turron, cabanes

Een overblijfsel van de Moorse cultuur in de provincie Castellon is de enorme hoeveelheid zoetigheden die er worden gemaakt. De turron, een soort noga, komt oorspronkelijk eigenlijk uit Alicante. De hoofdbestanddelen zijn meestal honing, amandelen en suiker zijn. Turron wordt verkocht in wel 50 verschillende soorten en smaken. In december liggen de supermarkten er vol mee!

In Cabanes, een dorpje vlakbij Benicasim, staat een Turron fabriek. In februari zijn er speciale dagen waar er aandacht aan gerechten met amandelen wordt besteed (zogenaamde "jornadas de almendra"). In de fabriek staan wat oude machines tentoongesteld waar vroeger turron meegemaakt werd.

Wat: Turron: verschillende soorten noga gemaakt van amandelen
Waar: Cabanes (rond kerst overal verkrijgbaar)


restaurants in benicassim

Torreon & Jota´s (vooral de "calamaris a la romana", "boquerones" en warme broodjes zijn lekker) en Hotel Voramar (voor kopje koffie op het terras om te genieten van het uitzicht) aan de boulevard, ijszaken voor hun "horchata" en "granizado de limon" (indien verkrijgbaar) en de restaurants in het dorp aan de winkelstraat Calle San Tomas en verschillende tapas barretjes in Calle Estatut en Bayer in het weekend.

Wat: Restaurants
Waar: Benicassim


broodjeszaken, castellon

De (gezondere) variant van fastfood ketens zoals McDonalds zijn in Spanje de "fastfood" broodjes zaken. Hier kun je een "koud" broodje of "warm" broodje bestellen. Je krijgt dan vaak een half stokbrood, vers gebakken met daarop het beleg van je keuze. Je kunt ook een menu bestellen, waarbij frietjes en frisdrank bij inbegrepen zit. Bekende broodjesketens zijn: Bocata en Pans&Company.

In het winkelcentrum Salera in Castellon zit een zaakje waar je bij een drankje, voor weinig geld, verschillende kleine broodjes kunt bestellen. Erg leuk om te proberen! Het heet "100 Montaditos" en zit op de hoogste verdieping. Er zijn nog meer restaurants te vinden op dezelfde verdieping.

Wat: fastfood broodjes
Waar: Winkelcentrum Salera en oud centrum, Castellon


visrestaurantjes, el grao

Vanuit Benicassim kunt u per fiets, langs de kust, een fietsroute fietsen naar de haven van Castellon toe. U kunt er vis eten in één van de vele restaurantjes en een beetje rondwandelen in het havengebied.

Wat: Vis
Waar: El Grao, havengebied van Castellon


zomerdrankjes

Een typisch Valenciaans en zomers drankje is de horchata. Een drankje gemaakt van aardamandelen ("chufas"), suiker en water.

Eveneens veel in de zomer te verkrijgen is de granizado de limon. Het is een verfrissend drankje van geschaafd citroen waterijs. Ook in de supermarkt is dit drankje te vinden in het vriesvak, samen met de ijskoffie ("granizado de cafe"). Lekker met een bolletje vanille ijs, een zogenaamde "blanco y negro"!

In de zomer zijn deze drankje bijna in elke bar te bestellen, buiten het zomerseizoen kunt u bij de gespecialiseerde ijszaken terecht.

Wat: Ijskoffie, Horchata en citroenijsdrank
Waar: Supermarkt of ijszaak

ETenMeer eten...